Технологии строительства и деревообработки.

Нормативна база не повинна гальмувати впровадження нових будівельних матеріалів

Видгук на статтю ?Как победить шум от соседей сверху??

Безух А. Нормативна база не повинна гальмувати впровадження нових будівельних матеріалів // Будмайстер. 2001. №23/24. C.27

Стаття ?Как победить шум от соседей сверху?? (?БМ? №20/2001 р.) зацікавила багатьох читачів журналу. Надійшов на адресу редакції й відгук від голови Державної корпорації ?Укрбудматеріали? Анатолія Безуха. Наводимо повний виклад цього листа.

Статтю "Как победить "шум от соседей сверху?" ми розглянули на оперативній нараді. Проблема, порушена у ній, дійсно є досить актуальною в галузі сучасного будівництва та реконструкції. Останнім часом в Україні налагоджено виробництво чималої кількості нових будівельних матеріалів, що за своїми техніко-економічними та ціновими характеристиками успішно конкурують з продукцією загальновідомих європейських фірм. Це стосується не лише звукоізоляційних, а й Інших - покрівельних, гідроізоляційних, акустичних, теплоізоляційних, оздоблювальних матеріалів, опалювальних приладів тощо.

Зазначу, що співвідношення вітчизняних та імпортних будівельних матеріалів на ринку України поступово збільшується на користь вітчизняних виробників. Минулого року це співвідношення відповідно становило: по склу будівельному - 97,7 і 2,3%, плитці керамічній -64,8 і 35,2 %, санітарно-керамічним виробам -93,8 і 6,2%, радіаторам опалювальним - 86,7 і 13,3%.

Разом з тим, існує чимало як об'єктивних, так і суб'єктивних причин, коли вітчизняні будівельні матеріали не знаходять належного застосування у будівництві. Це негативно впливає на бажання підприємств освоювати та збільшувати випуск нових видів матеріалів та виробів. Серед таких причин - і бюрократичні перепони, що виникають на шляху їх впровадження у будівництво.

Інколи як будівельні, так і проектні організації З незрозумілих причин віддають перевагу Імпортним матеріалам, хоча вітчизняні за своїми технічними характеристиками не лише не поступаються, а навіть перевищують їх (і при цьому є значно дешевшими). Це, передусім, базальтові теплоізоляційні матеріали чернівецького заводу "Ротис", матеріали для опорядження і реставрації храмів і пам'яток архітектури -золото сусальне, платина і срібло сусальне, смальта з дорогоцінних металів харківського науково-виробничого підприємства "Рубін" тощо.

Значною мірою це стосується й продукції Славуцького руберойдового заводу, на якому у 2000 році реалізовано унікальний для промисловості будівельних матеріалів України інноваційний проект - вперше створено виробництво сучасних покрівельних та гідроізоляційних матеріалів потужністю до 12 млн кв. м на рік, що дає змогу повністю забезпечувати державну програму житлового будівництва високоякісною продукцією та вирішувати проблему облаштування покрівель вже існуючих споруд, реконструкція яких затверджена урядовими рішеннями. "Звукотеплоізол", про який йдеться у статті, - безперечно є матеріалом нового покоління. Це м'який рулонний матеріал завтовшки 3-5 мм, який легко укладається на будь-яку поверхню перекриття, і є набагато ефективнішим за інші матеріали, що й досі закладаються проектними організаціями в будівельні кошториси як звукоізоляційні. Результати акустичних вимірювань лабораторії будівельної та архітектурної акустики Державного НДІ будівельних конструкцій (Київ) підтверджують, що "звуко-теплоізол" здатний суттєво знижувати рівень ударного шуму - майже на 23 дБ. Крім того, сертифікаційні випробування Українського НДІ будівельних матеріалів та виробів показали, що одночасно цей матеріал може виконувати й функції теплоізоляції. Матеріал сертифіковано в системі УкрСЕПРО і пропонується до застосування в будівництві.

Славуцьким руберойдовим заводом вже випущено майже 3 млн кв. м цього матеріалу. Але подальше збільшення його виробництва гальмується застарілою нормативною базою. Потрібно внести відповідні зміни до державних будівельних норм. Для цього є все необхідне -дослідження, випробування, порівняльна статистика, сертифікат відповідності. Щоб допомогти виробнику, керівництво корпорації звернулося з листом до голови Держбуду України переглянути діючі ДБН на проектування, будівництво та реконструкцію житлових та промислових об'єктів в частині використання будівельних матеріалів, які виробляються в Україні, та доручити розробку змін в ДБН "Захист від шуму" Українському НДІ будівельних матеріалів і виробів, який має досвід роботи в цій сфері та співпрацює з іншими зацікавленими організаціями. Щоправда, тут є певні підстави для хвилювання: корпорація "Укрбудматеріали" вже пропонувала Держбуду зробити подібне з Іншими матеріалами славуцького виробництва - покрівельними та гідроізоляційними. Ще в липні цього року укладено угоду з Українським НДІ будівельного виробництва на внесення змін та доповнень до ДБН "Конструкції будинків і споруд. Покриття будинків і споруд". Згідно з календарним планом, робота повинна була завершитися у жовтні. Але з вини виконавця вона затягується на невизначений термін, хоча необхідні кошти були своєчасно перераховані у повному обсязі.

Не менш важливим питанням є державне регулювання імпорту. Корпорація вважає за доцільне введення квот на Імпорт будівельних матеріалів з Росії та Білорусі, що перебувають у зоні вільної торгівлі з Україною, та збільшення митних тарифів на імпорт будівельних матеріалів з Інших країн.

Реально оцінюючи ситуацію, що склалася, та для ширшого впровадження сучасних будівельних матеріалів вітчизняного виробництва, корпорація пропонує внести зміни й до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт, послуг за державні кошти", а саме:

- звільнити від оподаткування частини прибутку суб'єктів господарювання, що спрямовується на розвиток виробництва, впровадження ресурсозберігаючих технологій і створення нових видів матеріалів;

- відновити практику формування та використання галузевих Інноваційних фондів;

- звільнити від оподаткування кошти, що надходять у вигляді Інвестиційних зобов'язань (як іноземних, так і вітчизняних);

- звільнити від надмірних митних тарифів комплектне технологічне устаткування для виробництва будівельних матеріалів, що надходять у вигляді інвестиційних зобов'язань.

На урядовому рівні мають бути вирішені й такі питання:

- затвердити порядок проведення будівництва об'єктів за рахунок бюджетних коштів на конкурсних засадах з використанням не менше 80% вітчизняних будівельних матеріалів і виробів;

- прискорити розвиток житлового будівництва із застосуванням вітчизняних будівельних матеріалів і конструкцій за рахунок розширення діючих програм "Власний дім", "Сільський дім", підтримки молодіжного житлового будівництва.

В той же час корпорація "Укрбудматеріали" готова сприяти підприємствам одержувати кредитні кошти на впровадження новітніх технологій для розширення асортименту сучасних будівельних матеріалів.

P.S.

Шановні читачі! Редакція "БМ" сподівається на продовження розпочатого п.Безухом обговорення. З цією метою в журналі буде запроваджено нову рубрику - "Круглий стіл", де зможуть висловитися всі бажаючі. Чекаємо Ваших відгуків, а також побажань щодо тематики нової рубрики.


Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com