Технологии строительства и деревообработки.

Замолоду отримати житло

Сприяння молодіжному житловому будівництву.

Кoкінa В. Замолоду отримати житло // Урядовий кур'єр . . 2 июля 2002 (№ 117) . С. 1, 2

Незабутні враження залишаться у киян від святкової події на Оболоні. Цими днями тут відбулася здача побудованого ВАТ МЖК "Оболонь" 224-квартирного будинку по вулиці Північній, 6. Тридцять одна молода сім'я отримала ключі від квартир за програмою молодіжного житлового кредитування. В урочистостях взяли участь Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах, віце-прем'єр-міністр Володимир Семиноженко, заступник державного секретаря Кабінету Міністрів Тимофій Мотренко, народний депутат України Анатолій Толстоухов, голова Державного комітету у справах сім'ї та молоді Валентина Довженко, перший заступник міського голови Іван Фоменко, голова райдержадміністрації Оболонського району Микола Товкач, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій Омельчук, а також представники Українського національного комітету молодіжних організацій (УНКМО) і керівники будівельних структур.

Відкриваючи урочистості, Прем'єр-міністр Анатолій Кінах повідомив, що за останні роки за рахунок довгострокового кредитування отримали житло 3,5 тисячі молодих сімей. Це дуже мало, наголосив він. Нині за ініціативою фонду сприяння молодіжному житловому будівництву розробляється довгострокова державна програма підтримки молодіжного житлового будівництва. Вона розрахована на 2002-2011 роки. За рахунок цієї програми планується збудувати житло мінімум для 70 тисяч молодих сімей в Україні.

Прем'єр підкреслив, що уряд і надалі поглиблюватиме свою роботу за всіма складовими державної політики щодо створення надійних умов для життя і добробуту громадян України, особливо молоді. За його словами, необхідно істатно посилити цей напрямок, тим паче що уряд розуміє, як складно сьогодні молодим сім'ям будувати житло в умовах поки що низької платоспроможності людей, недостатньо високої заробітної плати. Тому велике значення надаватиметься програмам довгострокового кредитування, доступу молоді до житла, можливості отримати його не у пенсійному віці, а замолоду.

В системі молодіжних житлових комплексів (МЖК) протягом останніх років запропоновано та випробувано десятки пілотних проектів та нових економічних схем, які лягли в основу і програми кредитування молодих сімей на будівництво житла. 3,2 млн. квадратних метрів житла, 63 тисячі квартир, 852 індивідуальних будинки, 25 дитячих садків, 24 школи, 18 спортивно-оздоровчих комплексів -неповний перелік тих реальних напрацювань, які мають у своєму арсеналі МЖК - члени Всеукраїнської асоціації "Укрмолодьжитло".

Програма кредитування з самого початку її реалізації знайшла підтримку широких кіл громадськості, владних структур. Про це свідчать ряд указів Президента та постанов Кабінету Міністрів України. Регіональними відділеннями фонду зареєстровано близько 95 тисяч потенційних позичальників. Щоб надати їм кредити, потрібно близько 7 мільярдів гривень. На жаль, таких коштів держава не має.

На поточний рік в Держбюджеті заплановано 77 млн. гривень. На сьогодні профінансовано менше десяти відсотків від названої суми. У другому півріччі очікується значне збільшення обсягів фінансування. Підставою для цього є три доручення Президента України.

Крім того, запевнив на прес-конференціії журналістів голова правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій Омельчук, наступного року очікується 100 млн. американських доларів кредиту від Світового банку на будівництво житла та його купівлю на вторинному ринку. Залучатимуться кошти з додаткових джерел - Пенсійного фонду, страхових компаній, юридичних осіб. За його словами, якщо цьогоріч закладені в держбюджеті кошти надійдуть сповна, то це дасть можливість збудувати близько тисячі квартир і стільки ж за кошти місцевих бюджетів, а також певну кількість за рахунок страхових компаній.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com