Технологии строительства и деревообработки.

Рахунок за кіловати

Рахунок за кіловати виставлятиме енергозбут після переходу на нову форму оплати зі спаживачами

Сушко К. Рахунок за кіловати : [Бесіда з виконуючим обов`язки директора Департаменту енергозбуту Сушко К. / Малкова Н.] // Президентський вісник . 2002. 7 марта 2002. (№21) . C.1, 10

На виконання указу Президента України, який затверджує оподаткування відпущеної енергокомпаніями електроенергії (товару), департамент енергозбуту м. Києва запроваджує нову систему оплати - шляхом укладання індивідуальних договорів на користування електроенергією та виставляння споживачам щомісячних рахунків.

У зв'язку з цим у мешканців столиці, де започатковано ?експеримент? із введенням нової форми оплати, виникає безліч конкретних запитань щодо її доцільності, зручності й ефективності. Ми звернулися до виконуючого обов'язки директора Департаменту енергозбуту Костянтина СУШКА з проханням відповісти на деякі з них.



? Костянтине Миколайовичу, чим закінчився експеримент з ?нововведенням? на лівому березі столиці?

? Лівобережне відділення енергозбуту стало ?першопрохідцем? у запровадженні нової системи оплати за спожиту електроенергію. Що це дало?

Упродовж трьох місяців у відділенні помінялося все. Із тісного застарілого приміщення воно перетворилося на сучасний офіс з новими комп'ютерами і найсучаснішою комп'ютерною системою (РЕН), яка виконує усі необхідні функції для переведення розрахунків з абонентами на якісно новий рівень.

Реєстрація платежів здійснюється тепер шляхом сканування штрих-коду, що формується комп'ютерною системою за спеціальними правилами. Штрих-код дозволяє реєструвати 2000 оплат на годину. Це дає можливість вивільнити десятки робочих місць реєстраторів. Зникнуть і помилки, обумовлені людським фактором.

Система досить гнучка і дозволяє виставляти рахунки за ?договірною? величиною, контролюючи оплату один раз на півроку, або ж за знятими показниками, поклавши ці обов'язки на реєстраторів, які вивільнилися в результаті запровадження нових технологій.



? Чи знаходить нова система продовження?



? Сьогодні естафету підхопили начальники двох відділень енергозбуту - Лівобережного і Східного - А. Стеблян і А. Рабчинський. І вже до 1 жовтня цього року планується перевести усіх абонентів, які мешкають на лівому березі Дніпра у місті Києві, на нову форму розрахунків за електроенергію. У районах йде напружена робота щодо оформлення договорів з абонентами. Фірма ?Софтлайн? готує комп'ютерне рішення, яке дозволить безболісно перевести усіх абонентів міста (приблизно 850 тис.) на обслуговування за рахунками. І тоді електроенергія із категорії соціальної гарантії буде переведена в категорію товару, за який доведеться платити, а не облагодіювати на стільки гривень, скільки не жаль.

Приймальні відділень для абонентів енергозбутів у цих районах нагадують відділення телефонних вузлів, коли з кожним власником телефонів укладалися договори.

Комп'ютерна система обліку оплат за електроенергію нині враховує усі види платежів, бо поки що не вдається вирішити деякі організаційні питання, зокрема дисциплінувати абонента, перевівши його водночас на оплату за рахунками, і не приймати за квитанціями. Якщо це питання вирішиться хоча б для однієї частини міста, у даному випадку на Лівобережжі, ощадні банки цих районів зможуть за домовленістю з ?Київенерго? не приймати інші платіжні документи, окрім рахунків. До речі, цю акцію вже провели у багатьох містах України.



? А чим викликана зміна форми оплати за електроенергію?

? Форма оплати за спожиту електроенергію, яка застосовується, передбачена Правилами користування електричною енергією для населення, розробленими Національною комісією регулювання електроенергетики України. Пунктом 22 згаданих Правил передбачено такі форми розрахунків: за розрахунковими книжками; за платіжними документами, які виписуються електропостачальником; за карткою попередньої оплати.

Споживачем обирається найбільш прийнятний для нього спосіб оплати. Він укладає з електропостачальною організацією договір про користування електричною енергією. Його має підписати особа, якій на правах власності або користування належить житло.

Виписка рахунків споживачам є сучасним, прогресивним методом обслуговування споживачів, найбільш відповідає ринковим відносинам, надає повну інформацію щодо розрахунків та має на меті підвищення дисципліни оплати.



? Останні реформи житлово-комунальної галузі спрямовані на встановлення лічильників (квартирних і будинкових) та перехід на індивідуальну форму оплати за використану енергію, тепло тощо. Ви ж знову пропонуєте ?пересічну? оплату. До речі, не так давно у багатьох будинках було замінено лічильники електроенергії.

? Впровадження рахунків не змінює індивідуальної форми оплати, а тільки конкретизує витрати електроенергії та надає можливість компанії не рідше одного разу на півроку контролювати показання приладів обліку, як це передбачено згаданими Правилами (п.38). Що стосується заміни електролічильників, то це робиться постійно за графіком відповідно до терміну їх перевірки.



? На підставі яких опосередкованих даних виписуватимуться рахунки?

? Це робитиметься на підставі визначеної у договорі та рахунках самими споживачами середньої величини використання електроенергії за місяць, а також на підставі показань, які знімають контролери районних відділень енергозбуту.

Щомісячно виписуються плацові рахунки із зазначенням середньомісячного споживання. Один раз на півроку відповідно до знятих показань здійснюються перерахунки за фактично спожиту електроенергію та виписується підсумковий рахунок.



? А як буде організовано ?обслуговування? пільговиків та отримувачів субсидій, яким потрібно буде звернутися до відділення енергозбуту особисто для підтвердження своїх пільг? Адже їхня кількість обчислюється сотнями тисяч. Чи не обернеться це для них багаторазовими відвідинами контори тощо?

? Згідно з Правилами користування електричною енергією, споживачу необхідно оформити письмову заяву про право на пільгу з посиланням на відповідний законодавчий акт (п.31). Правильне оформлення документів не вимагатиме додаткового візиту до районного відділення.

Нагадаю, що пільговий відпуск електроенергії, згідно із Законом України ?Про Державний бюджет України на 2000 рік? № 46, з 14 березня 2000 року зберігається для ветеранів війни, учасників бойових дій, репресованих, членів сімей загиблих учасників бойових дій та громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи. Встановлено, що до членів сімей громадян зазначених категорій відносяться дружина (чоловік) і неповнолітні діти (до 18 років).



? У разі якихось непорозумінь клієнт повинен звертатися особисто в контору енергозбуту, стояти в черзі до з`ясування обставин? Чи це робитиметься якось по-іншому?

? Споживач повинен звернутися до енергопостачальної компанії з таких питань: якщо в платіжному документі виявлено помилкові показання приладу обліку або неправильні дані про самого споживача; у разі викрадення електролічильника (щоб погодити оплату за середньомісячним споживанням); при виявленні зовнішнього пошкодження, несправності лічильника або зриву пломби. А також якщо споживач має намір припинити користування електроенергією та розірвати договір.



? Людина виїжджає у відрядження, відпустку, лежить у лікарні і в цей період електроенергією не користується. А рахунок їй все одно надходить. Як бути у таких випадках?

? Усі виписані рахунки мають бути оплачені у зазначені терміни. Кожні півроку після контролю показань лічильників відділеннями енергозбуту здійснюються відповідні перерахунки і регулюється в той чи інший бік оплата за спожиту електроенергію. Таким чином, за електроенергію, яка не витрачалася у період його відсутності, споживач не сплачує.



? А якщо мешканець з якихось причин (виїжджав у подорож, далеке і тривале відрядження) сплатив за ще не спожиту електроенергію (тобто наперед), як йому повернути гроші чи хоча б погасити їх наступними неплатежами?

? Попередня оплата може мати місце при оплаті за розрахунковими книжками, за картками попередньої оплати електронного лічильника або за системою виписки рахунків.

У розрахунковій книжці споживач самостійно регулює переплату або недоплату за фактичними показаннями лічильника.

Електронні лічильники передбачають попередню оплату за спеціальними картками. Споживач за бажанням може обрати і такий спосіб оплати.

Система виписки рахунків передбачає можливість як недоплати за спожиту протягом шести місяців електроенергію, так і переплати, що буде відрегульовано під час контрольних перевірок показань лічильників.



? Чи можна відмовитися від підписання договору і залишити існуючу форму оплати?

? Споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору. Ця вимога регламентується Законом України ?Про електроенергетику? та Правилами користування електроенергією для населення і є обов'язковою та безумовною.



? Люди стомилися від реформ. Чи ж остання ця? Яких змін можна ще очікувати?

? Україна є цивілізованою державою, яка впевнено прямує до рівня європейських стандартів в усіх сферах господарської діяльності. Тому прийнятними будуть усі прогресивні зміни в паливно-енергетичному комплексі, які спрямовані на удосконалення обліку споживання енергоносіїв, а також підвищення рівня обслуговування споживачів. Настав час і для введення нової системи оплати за електроенергію шляхом ?виставлення рахунків?.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com