Технологии строительства и деревообработки.

Житло ? кожній родині

Про проблему забезпечення квартирами малозахищених верств населення

Долженко Г. Житло ? кожній родині // Урядовий кур'єр . . 29 апреля 1999 (№ 79-80) . С. 1


Житлова проблема в Україні завжди була гострою. Такою вона залишається і нині. Середня забезпеченість житлом становить 20,1 квадратного метра загальної площі на одну особу, що в 2-3 рази менше, ніж у розвинутих країнах світу. Обсяги будівництва житла за останні роки знизились у 2,5 і більше разів і склали в минулому році 5,6 млн. кв. м. Особливо суттєво скоротилось введення житла за рахунок централізованих капіталовкладень, підприємств та організацій, кооперативів. Шляхи вирішення цих проблем окреслені в Основних напрямах забезпечення житлом населення України до 2004 року, обговорення проекту яких відбулося в Адміністрації Президента України під головуванням Л. Кучми. В роботі взяли участь також Прем'єр-міністр В. Пустовойтенко, керівники зацікавлених міністерств і відомств, будівельного комплексу.

Особливої актуальності, зазначалось на нараді, набуває проблема забезпечення квартирами малозахищених верств населення. Для її розв'язання необхідно побудувати близько 70 млн. кв. м житла. Для всіх інших категорій громадян запускається дієвий кредитно-фінансовий механізм з урахуванням низьких

можливостей бюджету та рівня доходів населення.



Одним з основних джерел, підкреслювалось під час обговорення, є створення фондів іпотечного кредитування, коли кредит надається під заставу квартири або будинку, іншого рухомого та нерухомого майна. Кошти повинні виділятися на умовах довгострокового кредиту (20-30 років) під пільгову відсоткову ставку.

Для розв'язання проблеми будуть задіяні система будівельних заощаджень, яка створюється за рахунок власних коштів вкладників, позабюджетні позики тощо. Учасники зібрання попросили головуючого якнайшвидше посприяти зняттю ПДВ з житлового будівництва.

Президент не погодився з розтягнутими строками подання деяких першочергових законопроектів на розгляд Верховної Ради і зажадав їхнього максимального наближення, щоб встигнути закласти законодавчі підвалини цієї справи на наступний рік.


Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com